HEJ HEJ!
Z czym kojarzą wam burgery? Z wielką żółtą literką M? Z fast foodem w budzie?
No wiec czas zmienić te stereotypy prawda? Wujek wam w tym pomoże:D
Od ponad roku jestem w Anglii i musze się pochwalić że zjadłem sporo dobrych burgerków i mógłbym polecić parę fajnych miejsc ale... ale dziś postanowiłem zrobić burgera (a nawet dwa) w domowym zaciszu.
Moje propozycje powinny was przekonać w twierdzeniu że DOBRY BURGER NIE JEST ZŁY:)
A wiec do dzieła:
|
Wołowy burger z bazylia, grilowana gruszką, niebieskim serem, pomidorem malinowym, cykoria i chutney z chilli i anannasa (takie moje COMBO) |
|
Kwadratowy burger z łososia i krewetek ze szparagami i jajkiem sadzonym, cytrusowym majonezem i sałatką ze szpinaku
I jak? podobają się? Smakowały genialnie? Chcecie sie przekonać jak smakują? Oto moje przepisy:
Burger z bazylia
500g dobrej jakosci wołowiny
bazylia
sól pieprz do smaku
Mieso wymieszac z posiekana bazylia i doprawic do smaku. Grillowac lub smazyc na stopien według uznania.
chutney z ananasa
1 ananas
5 łyzek cukru
1 chilli
2 cebule szalotki
5 łyżki octu winnego
Na patelni smażymy drobno posiekane cebule i chili, dodajemy posiekanego w kostke ananasa, dodajemy cukier
i zalewamy octem winnym. Dusimy ok 45min. aż cały płyn wyparuje. Doprawiamy sola i pieprzem.
Dodatkowo:
gruszka
ser z niebieska pleśnia
pomidor malinowy
kiełki
3 listki cykori (cykorie mozna dodatkowo zamarynowac w dresindu miodowo-musztarowym 1:1)
pełnoziarnista bułka
Budujemy burgera.
Smacznego!
Burger z łososia i krewetek:
250g surowego łososia
150g krewetek (ugotowanych)
pół pęczka szczyporku
jedna papryczka chilli
2 łyżki bułki tartej
peczek zielonych szparagów
sól i pieprz do smaku
2 jajka
Łosiosia i krewetki kroimy w kostke (lub mielimy na grubszych oczkach na maszynce).
Szczypiorek i chilli siekamy drobno i mieszamy z mięsem ryby. Do masy wbijamy 1 jajko i wsypujemy bułke tartą,
regulując przy tym konsystencje. Doprawiamy do smaku. Grillujemy jub smazymy.
Szparagi lekko solimy i grilujemy.
Smażymy jajko sadzone.
Budujemy burgera.
Cytrusowy majonez
1 żółtko
1 łyżka soku z cytyny
skórka z jednej limonki
1 łyżka musztardy Dijon
olej
Żółtko, musztarde, skórke i sok mieszamy dokładnie, dolewamy powoli olej cały czas mieszając
do uzyskania kremowej konsystencji.
Sałatka ze szpinaku
garśc młodego szpinaku
krem balsamiczny( polecam smakowy np. malina lub cytyna)
A wiec pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Do następnego,
WUJEK
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz