czwartek, 15 sierpnia 2013

HEJ HEJ!

Z czym kojarzą wam burgery? Z wielką żółtą literką M? Z fast foodem w budzie? 
No wiec czas zmienić te stereotypy prawda? Wujek wam w tym pomoże:D 
Od ponad roku jestem w Anglii  i musze się pochwalić że zjadłem sporo dobrych burgerków i mógłbym polecić parę fajnych miejsc ale... ale dziś postanowiłem zrobić burgera (a nawet dwa) w domowym zaciszu.
Moje propozycje powinny was przekonać w twierdzeniu że DOBRY BURGER NIE JEST ZŁY:)

A wiec do dzieła:


Wołowy burger z bazylia, grilowana gruszką, niebieskim serem, pomidorem malinowym, cykoria i chutney z chilli i anannasa (takie moje COMBO)

Kwadratowy burger z łososia i krewetek ze szparagami i jajkiem sadzonym, cytrusowym majonezem i sałatką ze szpinaku



I jak? podobają się? Smakowały genialnie? Chcecie sie przekonać jak smakują? Oto moje przepisy:

Burger z bazylia

500g dobrej jakosci wołowiny
bazylia 
sól pieprz do smaku

Mieso wymieszac z posiekana bazylia i doprawic do smaku. Grillowac lub smazyc na stopien według uznania.

chutney z ananasa

1 ananas
5 łyzek cukru
1 chilli
2 cebule szalotki
5 łyżki octu winnego

Na patelni smażymy drobno posiekane cebule i chili, dodajemy posiekanego w kostke ananasa, dodajemy cukier
i zalewamy octem winnym. Dusimy ok 45min. aż cały płyn wyparuje. Doprawiamy sola i pieprzem.

Dodatkowo:

gruszka
ser z niebieska pleśnia
pomidor malinowy
kiełki
3 listki cykori (cykorie mozna dodatkowo zamarynowac w dresindu miodowo-musztarowym 1:1)
pełnoziarnista bułka

Budujemy burgera.

Smacznego!


Burger z łososia i krewetek:

250g surowego łososia
150g krewetek (ugotowanych)
pół pęczka szczyporku
jedna papryczka chilli
2 łyżki bułki tartej
peczek zielonych szparagów
sól i pieprz do smaku
2 jajka

Łosiosia i krewetki kroimy w kostke (lub mielimy na grubszych oczkach na maszynce).
Szczypiorek i chilli siekamy drobno i mieszamy z mięsem ryby. Do masy wbijamy 1 jajko i wsypujemy bułke tartą,
regulując przy tym konsystencje. Doprawiamy do smaku. Grillujemy jub smazymy.

Szparagi lekko solimy i grilujemy.

Smażymy jajko sadzone.

Budujemy burgera.

Cytrusowy majonez

1 żółtko
1 łyżka soku z cytyny
skórka z jednej limonki
1 łyżka musztardy Dijon
olej

Żółtko, musztarde, skórke i sok mieszamy dokładnie, dolewamy powoli olej cały czas mieszając 
do uzyskania kremowej konsystencji. 

Sałatka ze szpinaku

garśc młodego szpinaku
krem balsamiczny( polecam smakowy np. malina lub cytyna)


A wiec pozostaje mi tylko życzyć smacznego!

Do następnego,

WUJEK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz